Fjellstuene sikter mot stjernene

Alle foto fra Venabu Fjellhotell: Pål Martin Tvete.

10. og 11. januar var det duket for Dark Sky workshop på Venabu Fjellhotell på Venabygdsfjellet. Norske fjellstuer og fjellhotell sto bak arrangementet sammen med gode samarbeidspartnere.

Hva er Dark Sky tenker du kanskje? Det handler om å invitere gjesten ut i mørket, til spennende aktiviteter som for eksempel stjernekikking. Med bakgrunn i den lysforurensningen som stiger med 2-5% hvert eneste år, så er det mange blant verdens befolkning som lever under en himmel som er forurenset av kunstig lys, faktisk så mange som 83%. Og der har fjellstuene i Norge et spesielt godt utgangspunkt med sin unike beliggenhet, noe som gjør at dette er en lett tilgjengelig ressurs å ta i bruk når det kommer til reiselivsopplevelser.

Kristian Bjørnstad fra Norske Parker var førstemann ut. Han mener at når du jobber med menneskers kobling mot naturen, så er det en stor kraft og en viktig naturverdi. Kristian synes det er viktig at vi jobber helhetlig og tverrfaglig i dette prosjektet. Vi kan bruke samisk og finsk mytologi når vi snakker om stjernehimmelen. Visste du at i finsk mytologi så er Karlsvogna et nett over en elv som skal fange fisker? Det er viktig å bruke historiefortellingen til å få fram dette til gjestene våre. Parker er en gavepakke til reiselivet. Og vi benytter oss kanskje ikke godt nok av parkene våre. Parkene kan føre til god omdømmebygging, økt bolyst og de kan bidra positivt i markedsføringen av destinasjonen. Hvis man klarer å styrke miljøet og det sosiale i lokalsamfunnet, og man klarer å tjene penger samtidig, da er man veldig godt på vei.

Trym Holt Rudshaug fra Søre Trysil grendeutvalg fortalte oss om mobilisering med mørke som er en verdsatt naturressurs. I Søre Trysil og på Finnskogen er det langt mellom hus og langt mellom grender. Likevel har det blitt mer lys også her, selv om ingen snakker om lysforurensning. Trym innrømmer at man savner natten rett og slett. For fem år siden begynte de med en dark sky prosess der de jobber for å ivareta mørket. Her har de valgt å ikke jobbe mot en konkret sertifisering, men i stedet å fokusere på dark sky prosessen. De har hatt en gjennomgang av blant annet lykter som henger på alle grendehus. Her er det viktig at lyset ikke lyser rett opp i været. Det har også blitt montert en lysmåler på skolebygget. Trym forteller at de har dannet Stjernelaget som består av personer som brenner ekstra for dette lokalt.

Nils Petter Faarlund er naturfilosof og nasjonal veileder i friluftsliv. Han fortalte oss at han egentlig skulle bli gårdbruker. Og sivilingeniør. Og sivilingeniør ble han, men halvveis i studiene fant han ut at han ville bli tindebestiger. All fritid han hadde på den tiden gikk til å gå i fjellet. Å gå i fjellet der folk ikke pleide å gå. Og han sa til seg selv: – Hvis ikke noen andre kan drive naturvern, så får jeg gjøre det da. I 1958 var det ikke så mange som hadde hørt om økologi. Det er ikke nok å se på naturen og si: – Så vakkert det er her! Med økologi kan vi sette ord og tall på hvor ille det går med all utbygging. Nils grunnla Norges Høyfjellsskole i Hemsedal i 1967, og var sentral i etableringen av både friluftsstudiet ved Norges Idrettshøgskole og tindeveglederutdanningen Nortind.

Å oppdage natten, det handler om den dype gleden du kan få. Det handler om å være til stede. Og veien til denne dype gleden, handler om å innstille deg på at du kommer i en stemning. I fjellklatring kommer den av seg selv, men når det gjelder å oppdage natten, blir vår oppgave vi som jobber i reiselivet, å skape denne stemningen.

Bernt Nilsen fra Øvre Pasvik Nasjonalpark hadde en spennende erfaring han ønsket å dele med oss. Han har den siste tida jobbet for at nasjonalparken skal bli Norges første sertifiserte Dark Sky Park. Og det har tatt sin tid. De startet arbeidet i november 2021. Da fikk de beskjed om at det kom til å ta 3 år. Og det stemmer. I Pasvik er de snart i mål. De har sendt inn alt av dokumentasjon til Dark Sky Association, og venter på godkjennelse.

Fugleturisme er noe mange interesser seg for, og det kan man tjene store penger på i området. Kanskje astroturisme kan være det nye? Ved å sertifisere seg som en Dark Sky Park så fører det med seg internasjonal oppmerksomhet. I søknaden må man legge inn informasjon om hva man har gjort og hva man skal gjøre framover. Man må virkelig ønske å få det til. Det er viktig å etablere en prosjektgruppe tidlig i prosessen. Og å sette seg inn i alt hva Bevar Mørket har gjort, her er det mye å lære. Man risikerer dessverre å lide for det andre forårsaker. Hvis naboen lyser opp store bygg, så har det en effekt på eget område.

Kroppen trenger mørket. Vi kan få utfordringer uten mørket og uten natta. Samtidig så er ordet mørketid et litt negativt uttrykk. Kanskje vi skal begynne å kalle det noe annet? Blåtida? Eller blåfargetida? Det har en mer positiv klang. Mørke kan være et problem, men det kan også være en mulighet.

Siste post på programmet var det Vegard Lundby Rekaa fra Astronomen som sto for. Han var en av de som startet opp organisasjonen Bevar Mørket for å spre informasjon om lysforurensning og veilede både utbyggere og offentligheten om gode tiltak for hvordan man kan bevare mørket. Selv om han nå jobber med astroturisme, og utstyr og hjelpemidler for stjernekikking, er han fortsatt en Bevar mørket-ambassadør.

Interessen for stjernehimmelen har han hatt siden han var liten og gikk i speideren. Men han sier selv at astronomi er en teit hobby. – Det er kaldt og du står og fryser i timesvis ute om natta – og plutselig finner du ikke vottene dine. Derfor er det viktig å legge til rette for opplevelsen dersom fjellstuene skal ta med gjestene sine ut på tur. Lån ut varmedresser, pledd, skinn og soveposer til gjestene. Klær er en viktig del av opplevelsen, og det gjelder å holde seg varm. Det er ikke nok å ta med gjestene ut og tenne bål. Du må kunne fortelle historier også. Og viktigst av alt er kakao. Opplevelser under stjernene har et stort potensiale. Astronomi har høysesong når de fleste reiselivsbedrifter har lavsesong. 

Solobservatoriet kan sies å bli Norges første astroturismedestinasjon. Sammen med Snøhetta vil det bygges et planetarium og besøkssenter på Harestua. La oss fremme mørket og astronomien!

På kvelden fikk vi oss en guidet tur utenfor Venabu Fjellhotell sammen med Vegard og stjernekikkertene. Det ble historiefortelling, massevis av stjerner, bålpanne, varm drikke og julekaker – alt man kan ønske seg av en stjernekikkingopplevelse!

Dagen etter startet Monica Eriksson fra Norsk Turistutvikling med å vise oss innholdet i utkastet til veilederen som er laget. Det passer virkelig bra å jobbe med Dark Sky nå. Trendene tilsier at turistene vil ha naturnære opplevelser, og de ønsker å lære noe når de reiser. Gjestene ønsker også å bidra mer når de er på ferie, at de er delaktige i aktivitetene de er med på.

Tomas Sjögren fra Mesterlys var sistemann ut denne torsdagen. Lysforurensning er den totale summen av ønskede og uheldige effekter av kunstig lys. Men Tomas vil gjerne lage et nytt ord. Hva med ulys? Det er mange millioner insekter som dør hver sesong av utelys. Lysforurensningen er også en konsekvens for vandringen av laks og trekkfugler.

For å unngå lysforurensning må man tenke på følgende:

  • Nytteverdien av belysningen
  • At lyset er rettet mot det området som trenger lys
  • Å bruke så lave lysnivåer som mulig
  • Lysstyring – dempe og slå av belysning når det ikke trengs
  • Farge – begrens mengden kaldt/blått lys ved å bruke en varm farge
  • Viktig at man ikke blender

Resten av formiddagen gikk med til gruppearbeid og mange gode drøftinger på Venabu Fjellhotell. Takk til alle som deltok på workshopen! Det blir spennende å se hvordan Norske fjellstuer og fjellhotell tar dette videre. Ta gjerne kontakt med Hanne (hanne@ntu-as.no) om du har lyst til å bli med i prosjektet.

Foto: Pål Martin Tvete.

Legg igjen en kommentar