Alle har et ønske for sine etterkommere at de skal få det like godt, eller aller helst enda bedre enn vi selv har det. Hvis dette skal være mulig må jordens ressurser, naturen og miljøet tas vare på for våre fremtidige generasjoner. Vi har derfor alle et miljøansvar, både som privatperson og som bedriftseier eller ansatt.
Vi sorterer avfall hjemme, velger kanskje miljømerkede produkter, sykler eller kjører kollektivt og gjør andre miljøtiltak hjemme. Mange av oss ønsker – bevisst eller ubevisst – å videreføre gode miljøtiltak også når vi er på reise. Når vi overnatter på miljøsertifiserte overnattingssteder vet vi at bedriften har gjort en rekke tiltak som er til det beste for miljøet.
Green Key er reiselivets miljømerke, er internasjonalt anerkjent, og per i dag den største globale miljøsertifiseringsordningen for overnattingssteder. Miljøordningen ble innført i Norge i vinter. Allerede har en stor hotellkjede, Rezidor, byttet ordning fra Svanemerket til Green Key, og flere uavhengige hoteller er i gang.
Også campingbedrifter ønsker å ta miljøansvar. Tre campingbedrifter i Norge; Jølstraholmen Camping i Sogn og Fjordane, Kristiansand Feriesenter i Vest-Agder og Fagernes Campingpark i Oppland har vært pilotbedrifter for innføring av miljøordningen for camping i Norge. Alle er medlemmer av Nasjonalt campingnettverk.
For å bli Green Key sertifisert må bedriften leve opp til en rekke kriterier innen alt fra energi, vask, avfall og informasjonsarbeid til å være en ansvarlig arbeidsplass. Bedriftene har gjort mange miljøbevisste valg og lagt ned betydelige arbeidsressurser i sertifiseringsarbeidet. Dette er et viktig arbeid i det å bli en bærekraftig bedrift.
To av pilotbedriftene, Jølstraholmen Camping og Kristiansand Feriesenter, er nå sertifisert, og kan kalle seg for Green Key-bedrift.
Vi gratulerer!
Kort om Green Key
Programmet finnes i 45 land og er den største globale miljøsertifiseringsordningen for overnattingssteder og reiselivsbedrifter generelt. Green Key er anerkjent og støttet av United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) og United Nations Environmental Programme (UNEP). I Norge drives Green Key av Stiftelsen FEE Norway.
Stiftelsen FEE Norway og Nasjonalt campingnettverk v/Norsk Turistutvikling AS og NHO Reiseliv har tatt initiativ til å innføre miljøordningen for camping i Norge. Arbeidet har vært finansielt støttet av Sogn og Fjordane fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune og Oppland fylkeskommune.
Kort om Nasjonalt Campingnettverk
Nasjonalt Campingnettverk er et tre-årig bedriftsnettverksprosjekt støttet av Innovasjon Norge. 43 campingbedrifter deltar i nettverket. Prosjektledelsen ivaretas av Norsk Turistutvikling AS.