25.-27. oktober inviterte vi i Norsk Turistutvikling sammen med NHO Reiseliv og Nasjonal klynge for campingnæringen til Camping- og reiselivskonferanse i Haugesund med bransjedager for camping- og reiselivsnæringen. Totalt 112 personer var påmeldt over tre dager på Quality Hotel Maritim.

Varaordfører i Haugesund kommune Trine Meling Stokland startet konferansen med å ønske oss velkommen til Haugesund. En by som har vikinghistorie som nøkkelen for regionen. Haugesund har både kultur og festivaler. Filmfestivalen og Sildajazz trekker mange turister og gjester og byen har et kulturliv som blomstrer hele året.
Kristin Krohn Devold fra NHO Reiseliv tok over stafettpinnen og snakket om at camping var den store vinneren under covidpandemien. Og reiseliv har aldri vært viktigere. Kultur har aldri vært viktigere. Man må satse på reiseliv i en kommune, for det er det som gjør at folk vil bo et sted.
Dagens situasjon er dyster. Ukraina-krigen har veldig stor betydning for resten av verden. Heldigvis oppfattes Norge som et utrolig trygt land. Et rent land. Det er en verdi som vi kan utnytte. Norge har noe som resten av verden har lyst til å ta del i.
Det positive i det hele er at det blir flere reiselivsbedrifter. Flere er villige til å starte opp nye reiselivsbedrifter. Kvaliteten på opplevelsen er viktigere enn før. Vi går fra forbruk til hva vi faktisk har bruk for. Og Kristin avsluttet med en oppfordring til campingbransjen: – Ta ferie! Det er viktig å hente seg inn etter to pandemiår.




Knut Perander fra Innovasjon Norge var neste foredragsholder ut. Han snakket om at 2020 og 2021 var spesielle år, men at det ikke er over. Det blir spesielle år. Det er det som nå er trenden. Under pandemien var alle i samme båt, men vi har større utfordringer nå etter pandemien.
Og Knut presenterte nye tall. Ikke fullt så positive tall. Reisebarometeret til Innovasjon Norge viser et dramatisk fall i reiselyst blant utlendinger høsten 2022. Fjorder og nordlys topper listene. Og Tyskland som det største markedet står for 23% av de internasjonale besøkene til Norge. Vi er kjent som et kostbart land. Prisen er den viktigste grunnen til at folk ikke vil reise til Norge. De vil fortsatt reise, men ikke i like stor grad til Norge. Det blir en tøffere konkurranse framover. Man må derfor jobbe beinhardt for å tiltrekke seg turistene. Turistene kommer ikke av seg selv.



Etter lunsj var det Stein Ove Rolland fra Fjord Norge sin tur. Han synes at vi er utrolig heldige som bor her i Norge. Og Stein Ove forklarer bakgrunnen for navnet. – Når vi spør utlendinger: hva forbinder du med Norge? Så svarer de fjord. Derfor heter vi Fjord Norway. Hvem er det som har litt penger igjen når alt er betalt, og hvem er reiseklare? Det er den eldre målgruppen.
Det har vært en tendens til overturisme enkelte plasser til enkelte tider midt på sommeren. Lokalbefolkningen sa klart ifra. Utfordringen vår er et skikkelig bærekraftig reiseliv. Vi kan ikke markedsføre oss til suksess for en destinasjon som ikke er klar for å ta imot. Se bare på Preikestolen og Trolltunga. Med hetebølger i Europa kommer turister til å konsentrere seg om land som oss med forfriskende og deilig klima. Vestlandet har et godt utgangspunkt. Vi oppleves som trygge her i Norge.
Mats Reinsby fra Evjua Strandpark på Toten skulle snakke om hva de har gjort for å bli mer bærekraftig. Og det er ikke rent lite. De er miljøsertifisert gjennom Green Key. Hyttene er isolert med sau fra ull. Mats vil ikke si at de er en bærekraftig bedrift. Men de er på god vei.
Og det er viktig å ikke sitte på sidelinja. Det er noe som må skje nå. Vi må bruke mindre fossil energi. Vi må bruke mindre ressurser. Vi må få støtte for å gjøre store omstillinger på campingplassen. Vi må produsere mer av egen energi selv.
Solfangere er et godt eksempel. Med støtte fra staten kan det gi gode muligheter til å ta i bruk solfangere. Evjua har fått ned vannforbruket og strømforbruket ganske drastisk. De har satt inn innsatser i alle servanter, installert sparedusj, fått inn LED-pærer på alt, gått over til svanemerkede vaskemidler og biologisk nedbrytbar såpe. At man alltid venter til oppvaskmaskinen er helt full. Å ha bevegelsessensorer på alt. På Evjua har de alt tilgjengelig i en app, så du får beskjed når du bruker mye energi, så du kan justere det. Solfangere skal de mest sannsynlig komme i gang med. Sjekk solkart.no så får dere oversikt over alle tak på eiendommen deres så ser dere mulighetene for solfangere og solceller. På fine dager med mange gjester på campingen er solfangere mer effektivt enn solceller. Campingplasser bør virkelig være interessert i dette.
Frode Styve fra Eta Energi var nestemann ut. Det har vært en eksplosiv økning av kraftpris. Vi har i lang tid vært vant til lave priser på energi. Og disse ekstreme prisvariasjonene, det kommer til å være framtida vår. Det er veldig mange som har liten peiling på egen energibruk i bedriften sin. Man må starte med å få oversikt og kontroll og følge egen energibruk.
Det er stor aktivitet i vår og sommersesong i campingbransjen. Da har man muligheter til å få tilgang til «rimelig» kraft. Solcelleanlegg er en god løsning. Campingbransjen er en bransje som er veldig gunstig sesongmessig. Bedriftene har ofte tilgang til sjø og vann ved campingplassen. Har dere vann i nærheten, kan det være en enorm energikilde. Og energilosen mener at prisene vil normalisere seg, men de vil stabilisere seg på et høyere nivå. Er man dyktig, kan man få en god og effektiv løsning, en grønn løsning.



Annette Fagerberg og Christiane Kritzer driver Sandviken Camping i Telemark. De har i år vært med på to av pilotprosjektene i Nasjonal klynge for campingnæringen; digital historiefortelling og detektivløype med Voice of Norway og kvalitetstandard for camping. Og de liker å jobbe sammen med andre campingbedrifter i nettverket. – Alle har egne tanker, men når man får dele tanker med andre, kan man lære av hverandre og bli motiverte av hverandre.
De tok et dypdykk i Sandviken Campings historie og tilbyr nå historiefortelling i en digital vandreløype gjennom appen Voice of Norway. I tillegg ble de med på den digitale detektivløypa der barn skal gå en runde på campingplassen og sammen med Tiril og Oliver fra Jørn Lier Horst sitt univers, Detektivbyrå nr. 2, løse ulike mysterier. Glamping er et attraktivt tilbud på Sandviken, og saunatønna er utrolig populær. Gjestene blir ofte lenge når de først kommer, i sommer var det noen nederlendere som var der både to og tre uker.
Bærekraft står sentralt på Sandviken. Campingplassen er miljøsertifisert gjennom Miljøfyrtårn, og Annette har til og med lagd en film som viser gjestene hvordan man kildesorterer på plassen. I felleskjøleskapet har de en hylle som heter too good to go! Sånn at man ikke kaster mat, her er det bare å forsyne seg.
Anita Hokholt Engh fra Norsk Bobil og Caravan Club var siste foredragsholder ut denne tirsdagen. Hun er opptatt av at opplevelsen skal være for alle. I NBCC jobber de med campingpolitisk arbeid. Anita synes samarbeid og fellesskap er viktig i campingnæringen. Vi må dele kompetansen og ha dialog.
Det er mange som har fått øynene opp for camping de siste årene. Det å campe er ikke bare å reise rundt, det er snakk om folkehelse.
Siste post på programmet var paneldebatt, og her kom det fram flere viktige poeng:
- Vår jobb er å skape reiseinteresse. Så er det opp til næringa selv å være den som blir valgt. Det er viktig å være med i destinasjonsselskapet. Der ligger det krav til gjesteundersøkelse. Man må være kundestyrt.
Knut Perander, Innovasjon Norge - Det er en voldsom etterspørsel i camping-Norge. Stor økning på det østerrikske og sveitsiske markedet. Det må være salgbart. Det er viktig å pakke opplevelsen. Du bør kunne booke alt hjemmefra i forkant.
Jan-Henrik Larsen, NHO Reiseliv - Det er viktig å være synlig på nett. Og levere et bra produkt. Å ha rene sanitæranlegg. Campinggjesten har litt mer tid. Den er litt mer nedpå enn hotellgjesten.
Annette Fagerberg, Sandviken Camping - Vi har mange sesongansatte. Vi må jobbe mer mot faste ansatte. Næringen selv har et ansvar for å bidra inn til de unge. Campingplassen må gå ut og si: kom og ha praksisplassen hos oss. 3-4 bedrifter sammen kan dele på en lærlingplass. Det er mye mer attraktivt for den enkelte.
Liv Jorunn Tjelmeland, Reisemål Ryfylke

Takk for supre dager i Haugesund! Vi sees tirsdag 24. oktober 2023 for neste Camping- og reiselivskonferanse!