
Fjellstuene i Norge har lange tradisjoner og er en viktig del av «sjela» i norsk reiseliv. Mange av fjellstuene blir i dag drevet både av 4. eller 5. generasjon vertskap. Fjellstuene har en beliggenhet i noen av våre vakreste fjellområder og gir opplevelser som er gode for både kropp og sjel for folk flest. Det er naturen, maten og det gode vertskapet som er unikt med fjellstuene.
Naturen gir gode opplevelser, men det innebærer imidlertid også et ansvar og en forpliktelse til å ta vare på natur og miljø. Dette har drivere av private fjellstuer tatt ansvar for i alle år. De har vernet om fjellet og det som lever og gror der, men de har kanskje ikke vært like flinke til å fortelle om dette ansvaret de har tatt. Svært mange fjellstuer innfrir mange av de 10 bærekraftige prinsippene for reiselivet, men det finnes fremdeles potensial for å bli enda mer bærekraftige. Norske Fjellstuer & Fjellhotell legger stor vekt på bærekraftig utvikling og tar nå et enda større miljøansvar ved å miljøsertifisere bedriftene. Mange er miljøsertifisert eller er i prosess med miljøsertifisering. To fjellstuer er miljøsertifisert med Miljøfyrtårn og de øvrige er sertifisert med Green Key. De som blir sertifisert til høsten sertifiseres for Green Key, Miljøfyrtårn og Norsk Økoturisme.
Nettverket har gjennomført en miljøsertifiseringsprosess med Green Key i vår, hvor vi har jobbet sammen på digitale møter for å gjennomføre prosessen og tiltak for å bli sertifisert.
Både miljømessig – og sosial bærekraft er viktig
Mange gjester sier at å bo på en fjellstue er som å bo på en stor hytte. I tillegg får du et godt vertskap med sjel og sjarm som gir deg unike og gode kultur- og naturopplevelser fra lokalområdet. Du får servert god mat med lokale råvarer som er hjemmelaget fra bunnen av og med rause porsjoner. Noen er også gode på økologisk mat og vegetarmat. Fjellstuene gir også en god ramme for hyggelige og uformelle møter mellom mennesker – både kjente og ukjente, så her kan du få deg nye bekjente og venner. Barna får ofte lekekamerater under besøket.
Vertskapet har mye kunnskap om friluftsliv, naturopplevelser, flora og fauna og lokalkunnskap som er bygget opp gjennom flere generasjoner. Som gjest på en fjellstue bor du tett på naturen. Fjellstuene har beliggenhet som er ideelle for fred og ro, avslapning, velvære for kropp og sjel, yoga, naturopplevelser, friluftsliv, vandring i flott skogs- og fjellterreng, toppturer, sykling, fisking, skiturer i oppkjørte løyper eller langs merka ruter, kiting, randonee mv. Naturen og friluftslivet er en stor del av opplevelsen ved å være gjest på en fjellstue, om man vil se på naturen, vandre småturer eller være aktiv i naturen. Bruk naturen, men ikke skad naturen eller etterlat søppel i naturen – og plukk gjerne med deg søppel hjem om du finner noe på turen.
Miljøsertifiserte fjellstuer og fjellhotell
Her kan du bo og få gode bærekraftige opplevelser. Bruk gjerne kollektive transportmidler til oppholdet på en fjellstue. De fleste henter og bringer på nærmeste stopp for buss og tog.