Rundt 70 deltakere var tirsdag 3. november samlet på Quality Hotel Tønsberg til årets Camping- og reiselivskonferanse. Med god avstand og inndelt i kohorter, var alt godt tilrettelagt for en trygg konferanse på vegne av Norsk Turistutvikling, NHO Reiseliv og Nasjonal klynge for campingnæringen.




Ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen ønsket oss varmt velkommen til Tønsberg med en nydelig video satt sammen av mobilklipp fra Norges eldste by. Hun var glad for at vi valgte å legge konferansen hit til Tønsberg da det er en krevende tid for hotellbransjen.
Visjonen til Tønsberg er å være en kommune der barn ler. Hvis ikke barna har det bra i kommunen så er det ingen som har det bra. Og ordføreren er selv glad i camping:
– Camping handler om å slippe ned skuldrene helt. Å komme ut på campingen, bade og gå kyststien.
Anne Rygh Pedersen, ordfører i Tønsberg
Audun Pettersen fra Innovasjon Norge var nestemann ut. Han var møkklei hjemmekontor og var glad for å fysisk se folk igjen. Audun ga oss dystre tall hvis vi ser på reiselivet totalt sett. Nedgang med -58% i forhold til flytrafikk og -30% gjestedøgn. Reiselivet ble rammet først og hardest, og kommer til å få det tøft framover. De som har lokale gjester har klart seg bedre enn de som har et internasjonalt marked. Morgendagens vinnere er et relativt lite sted med sjel, personlig service og en opplevelse med et tydelig budskap – det er lykken.
2 av 3 nordmenn har vært på Norgesferie i sommer. Audun kaller det århundrets største visningstur. Det dekker likevel ikke bortfallet fra utlandet. Og det er regionale forskjeller: Oslofolk og vestlendinger har reist mest i sommer, og Innlandet har reist minst, men det er nok også pga hytter i samme region.
5 råd til campingnæringen:
- Bruk bransjenormen: Trygg camping fra NHO Reiseliv. Det er kokeboken på å drive en trygg campingplass framover. De ligger milevis foran utenlandske bransjenormer.
- Vis at dere tar covid-19 på alvor. Det kan ikke bli nok plakater nå. Kommuniser det tydelig til gjestene, akkurat som Fagernes camping har gjort. Og Montebello camping som sier tydelig hva de forventer av gjestene sine. Hvis dere får smitte på deres plass, vær åpen om det!
- Fleksibilitet – viktig i forhold til avbestilling. Lag en bransjestandard på dette nå! Vær tydelig.
- 2021 – kommer til å bli et krevende år. Planlegg for nordmenn, og la eventuelle utenlandske gjester bli en bonus.
- Flere sesonger? Er det av naturlige årsaker eller av gammel vane? Det er reiselyst i markedet.
Ole Michael Bjørndal fra NHO Reiseliv sto for konferansens neste innlegg, og han startet med å fortelle om 2020 – annerledesåret. Alt ble snudd på hodet. Hele forretningsmodellen til reiselivet ble rammet. Vi skal jo ikke reise på tvers av grenser i år. Med til sammen 30 000 bedrifter i NHO, er det lett å få politikerne i tale.
Det var stor optimisme i juli, men så snudde det nå i høst. Skjenkestopp og konferanserestriksjoner. Konferanser kan ha 200 personer uten alkohol, 50 personer med alkohol. Dette gjør konferansemarkedet svært sårbart.
Nå i koronaperioden har NHO Reiseliv jobbet med permitteringsordningen som nå har blitt utvidet til 52 uker, kompensasjonsordningen og MVA. Innføring av krav for brannsikkerhet og avstandskrav på campingplasser er utsatt. Hadde møte med statssekretær i april, men det blir trolig ikke på plass før neste sesong.
Etter lunsj var det Ole Petter Nyhaug fra Opinion som sto på programmet. Han skulle snakke om folk flest, om norske gjester, og evt skandinaviske. Ikke nødvendigvis bare de unge og kule, selv om det er snakk om trender. Det er forskjeller i Norge, regionale forskjeller. Og selv om han karakteriserer seg selv som en bygutt og ikke akkurat den største camperen i rommet, har han blitt imponert over utviklingen i bransjen:
– Furustrand – jøss, er det sånn camping har blitt? Da er camping også for meg!
Ole Petter Nyhaug, Opinion
Det har blitt vanskelig å begeistre folk. Folk er litt der:
Her er 4 forventninger vi må levere på:
- Forventningen om sømløshet – det er utrolig viktig for folk. Lettvint, alt på et sted, enkelt tilgjengelig. Kundeopplevelsen er den nye merkevaren. Enkleste løsning vinner. Vi må hjelpe folk med å velge. De som kommer til å vinne er de som er gode på det. Vi har ikke dårlig tid, vi har for mange valg. Vi må være tilstede når folk ønsker å finne oss.
- Forventning om balanse. Folk ønsker balanse i livet, mellom jobb og fritid. Balanse i verden, bærekraft. Jeg vil ha tilbake sånn som det var før. Ro fra hverdagen. 71 % ønsker et mindre kommersielt samfunn. 80% i Norge er villig til å endre atferd eller livsstil.
- Forventningen om personlighet. Tillit. Trygghet. Norsk. Nord-Norge med nordlysturisme – det unike. Det nære er eksotisk. Bøndene burde komme og selge egne produkter på deres campingplasser. Ta vare på norsk landbruk og norsk kulturlandskap. Folk har fått øynene opp for Norge som ferieland. Vertskapet er avgjørende. Særpreg. Spredning på Instagram. Hvor er det stedet på deres campingplass som er mest instagramvennlig?
- Forventning om fellesskap. Det er viktigere å høre til et sted, enn å finne sin egen stil. Vi har mista menneskelig kontakt i koronatiden. Folk, også de unge, vil faktisk komme seg bort fra skjermen.
Deretter var det Kim Skaara fra Skaara Arkitekter som skulle ta oss med på en reise innenfor unike arkitekttegnede bygg i Norge. Arkitektur dreier seg mye om følelser. Kim viste eksempler på mange flotte bygg:
- The twist Kistefossmuseet – en unik kombinasjon av en bro og en utstillingshall.
- Under – restauranten under vann helt på sørkysten av Norge i regi av Snøhetta.
- Stegastein – nasjonale turistveger. Folk får lyst til å reise mer. Attraksjoner som folk kommer langveisfra for å se.
– All arkitektur er menneskeskapte opplevelser.
Kim Skaara, Skaara Arkitekter
Bobiler og hytteaktiviteten går opp, telt og camping går ned. Vi snakker om redebygging. Det kommer noen målgrupper som kanskje stiller andre krav til komfort. Her kommer de arkitektoniske virkemidlene inn. En målgruppe som er mer opptatt av design. Mer kresen når man oppsøker et reisemål. Ta hensyn til dette hvis man skal komme disse behovene i møte.
Stedets egenart. Vi må analysere stedets egenart, prøve å forsterke det. Man må fange opp potensiale i beliggenheten. Panoramavinduer. Øke dramaturgien i det å bo i toppen av et tre.
Skaara jobber med Nordens første klimapositive hyttefelt på Lygna. Hyttetun, men integreres i større grad i naturen. Klyngetun i 10-12 enheter. Campingplass i litt utviklet forstand. Et annet prosjekt er det nye begrepet fjellhyllehytter i Lyngør. I massivt tre. Skal fange opp den utrolige utsikten. Det er viktig å gå skånsomt frem, på tå hev. Ubehandlet treverk, det skal skli i ett med naturen. Får den wow-effekten. Alt må ikke skreddersys. Det er mulig å tenke prefabrikkerte moduler. Gjenbruk. Vi leter etter den perfekte tomten. – Ring en dyktig arkitekt så vil du bli positivt overraska.
Ellen Larsen fra Visit Vestfold var på kortreist besøk denne dagen.
– Håper dere har sjekka inn og har sagt at dere er her. Det trenger næringen nå. Vi trenger noen som står foran. Vi må vise fram at vi tør.
Ellen Larsen, Visit Vestfold
Sol, sommer og campingliv, det er en sentral del av Vestfolds reiseliv. Campingnæringen er årets vinnere. Visit Vestfold jobber for å få gjestene til å bli lenger. Til å legge igjen mer penger. Ellen fortalte at hun i våres hadde fått spørsmål om hvor man burde telte og henge opp den nyinnkjøpte hengekøya si. Men hun ville ikke at folk skulle gå for villcamping. Vestfold har folk som jobber med dette profesjonelt, som Furustrand, og det er bedre å legge igjen penger der.
For Vestfold er en skjærgårdspark full av opplevelser, en stor opplevelsespark for barnefamilier. Men det er noen utfordringer. Det må være bookbart. Digital synlighet er viktig, du kommer inn i en større helhet.
Marit Kjellesvik er daglig leder i stiftelsen FEE Norway som driver miljøsertifiseringen Green Key. Marit kjenner godt campingbransjen og har vært med å miljøsertifisere flere av bedriftene her i rommet. Det er den eneste internasjonale miljøsertifisering for overnattingssteder i Norge. 25 campingplasser som er sertifisert i Norge i dag, men det er totalt 36 hvis man også tar med de som er i prosess for å bli miljøsertifisert.
Hvorfor bør man miljøsertifisering bedriften sin?
- Redusere egen miljøbelastning – bli bærekraftig! Du får et rammeverk og en oppskrift på hvordan du skal jobbe, verktøy for å komme i gang.
- Et kvalitetsstempel – gir konkurransefortrinn
- 8/10 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig enn de gjør i dag
- Markedsføring – via Green Key sin nettside, og via Visit Norway sine nettsider med gresstusten
- Kutte kostnader
- Synlig anerkjennelse og bekreftelse – bygge omdømme
Alle kan bli bedre på å informere gjestene, kommunikasjon er veldig viktig. Gjør det dere kan!
Marius Haugaløkken var klar og tydelig i sitt innlegg om bærekraft fra sitt ståsted på Gjendesheim turisthytte. Gjendesheim er opptatt av ren turglede, å skape og fremme varige verdier. De har prøvd å finne en grønn tråd i drifta. Å få folk til å bli lenger når de først har kommet. Lenger opphold er bra for alle. Bra for klima og bra for lommeboka vår.
– Ingen kan redde verden alene, men hvis vi kan så et frø, jobbe sammen så kan vi komme noen vei.
Marius Haugaløkken, Gjendesheim turisthytte
Og Gjendesheim har gjort mye:
– Flaskepost – kosta 150 kroner for en flaske, fikk 140 tilbake når flaska ble returnert. Helt slutt på flaskevann på Gjendesheim.
– Mange har glemt igjen jakka si hjemme. Vi begynte å leie ut klær og turutstyr.
– Vanskelig å finne ut av busstabeller, vi skapte et gavekort som vi kalte grønt kort. Hvis du reiste med buss til Gjendesheim fikk du verdikupong på 100 kroner.
– Solcelleanlegg og el-lading. Henta turister med el-bil på stasjonen.
– Leier ut elsykler. Skaper flere overnattingsdøgn i nærområdet.
– Kjennskap og kunnskap om kjøtt. Bilde av gardbrukeren og sauen.
– Ville ikke markedsføre oss for det kinesiske markedet.


Og det har gitt resultater. Mye mindre matsvinn når vi har fokus på lokal mat og forteller historier. Marius tar gladelig imot færre gjester som blir lenger. Vær personlig – tør å by på deg sjøl!
Siste post på programmet var Vebjørn Hagen fra Norsjø Ferieland. Og både Vebjørn, og medeier Marita, er vokst opp med camping og teltferie med familien på sommeren. De to fant ut at de hadde mye felles, og ville starte noe eget – da kjøpte de Norsjø Ferieland sammen.
– Mange var nervøse på forsommeren for hvordan det skulle gå. En stor takk til NHO Reiseliv som kom med den bransjeveileder såpass raskt på bordet.
Vebjørn Hagen, Norsjø Ferieland
Norsjø Kabelpark har vært veldig populært. De kjører nybegynnerkurs og det har vært populært for å få folk til å teste det ut. Norsjø har mye å selge. Både båtutleie, lekeplass for barna og minigolf. 5 helårsansatte og ca. 60 sesongansatte. Sesongåpent fra 1. mai – 1. oktober.
De er begge engasjert i lokalmiljøet, både i Visit Bø og i Fruktbygda. – Det er helt avgjørende for vår bedrift at andre lykkes rundt oss. Derfor engasjerer vi oss. Bø Sommarland i nærheten, Lærkekåsa vingård, øl og mikrobryggeri. Bø sommarland fikk trøbbel i sommer da de fikk restriksjoner på antall personer. Men vi andre fikk en kjempebra sommer. Å ha noe å by på er avgjørende.
Tusen takk til alle deltakere for at dere deltok, til hotellet som passet på alle smittevernregler, til arrangørene og til foredragsholderne. Vi sees neste år!
Og takk til Berg fengsel for lokalmat som var prison made – flatbrød, ramsløksmør og salt og rosesukker – årets gave til foredragsholderne. Nam!