Vi har vært på Miljøfyrtårndag!

Miljøfyrtårndag? tenker du kanskje. Kan man bruke en hel dag på å snakke om miljøfyrtårn? Absolutt! Og det kunne man sikkert snakket om i flere dager, men i denne omgang var det Lillehammer kommune som inviterte miljøfyrtårnbedrifter (bedrifter som er sertifisert med miljømerket Miljøfyrtårn) til Rådhuset onsdag 17. oktober.

Ordfører Espen Granberg Johnsen startet med å ønske velkommen til den første Miljøfyrtårndagen noensinne her på Lillehammer. Han håpet det skulle bli en ny tradisjon. I dag er det rundt 30 bedrifter som er sertifisert gjennom miljøfyrtårn i Lillehammer, deriblant alle skolene i kommunen, bortsett fra nye Nordre Ål som skal stå ferdig i 2019. Ordføreren forteller at dette er den første nasjonale sertifiseringen som holder mål i Europa. Etter rapporten fra FNs klimapanel som ble lagt fram forrige uke der det står at klimagassutslippene må reduseres med 40-50 % innen 2030, er det ingen tvil om at det er fokus på miljø. Ordføreren avsluttet med å si at arbeidet med miljøfyrtårn ikke er slutt når du har fått sertifiseringen, man må se på det som et løp i flere etapper og en kontinuerlig prosess.


Neste programpost er det en ny Espen som står for, Espen Heggedal fra Miljøfyrtårnstiftelsen. Han sier at mange starter i det små med kildesortering, å bytte ut plastkopper og å skru av lyset. Da tenker folk: – nå er vi vel nesten miljøsertifisert? Det er ikke så enkelt, men man er absolutt på riktig spor. Og som dattera til Espen sier: – Det er ikke så vanskelig, for vi kan begynne med oss selv! Og det er et godt råd. For nå er det virkelig alvor. Og matsvinn er et godt sted å starte. For det er jo ingen som synes det er ålreit å kaste mat. Og når svimlende 30% av alt mat som produseres i verden blir kastet, da er det på høy tid å ta i et tak. Vi kan begynne med oss selv som privatperson, som familie og som bedrift.

#5forhvalen er en kampanje der du kan redde verdens hav på farta og plukke med deg 5 søppelting om dagen. For havner det på bakken, havner det i havet. Hvis hver 5. nordmann plukker 5 søppelting om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen hver eneste dag! Og hvis vi ønsker å være en del av løsningen og ikke problemet, er det bare å komme i gang. Å gjøre noe er bedre enn å gjøre ingenting. Miljø handler egentlig mye om å opptre fornuftig.

Kristin Prøven fra Visit Lillehammer snakket om hvordan de jobber med miljøfyrtårn og bærekraft. Siden Lillehammer startet prosessen med å bli merket som bærekraftig reisemål, har det vært viktig å få lokale bedrifter til å miljøsertifisere seg. For to år siden opprettet de et nettverk med bedrifter fra Lillehammerregionen. Bedriftene har i den perioden deltatt på kurset «Bli en mer bærekraftig bedrift» og flere har satt i gang og gjennomført ulike sertifiseringsprosesser. Det er mye enklere å sertifisere bedriften sin når man er en del av et nettverk, man lærer av hverandre og blir samtidig kjent med andre bedrifter i lokalmiljøet. På www.lillehammer.com kan man krysse av for miljøsertifiserte bedrifter når du søker etter overnatting, aktivitet eller spisesteder.

Det var flere gode innlegg denne Miljøfyrtårndagen. Vi fikk høre av Andre Holen fra de kommunale idrettshallene ved Stampesletta, at ved å nedjustere temperaturen i ishallen med 1,5 grad, så reduserte de kostnaden med 100 000,- på et år. Men det gjelder å finne en balanse. Hvis du reduserer temperaturen på tribunene i ishallen, fører det til at publikum fryser og at det blir mindre koselig å være på kamp. Og skrur du opp temperaturen på isen, fører det til dårligere forhold for spillerne. Kildesortering er vanskelig å få til for hockeypublikummet, her havner alt i samme søppeldunk. En annen bedrift som har utfordringer med kildesortering, er Lillehammer kino. Morten Andre Ørmen og Kine Øiom Bakstad delte sine erfaringer med hva som var blitt gjort på den fronten. Tidligere gikk alt i restavfall bortsett fra papp og flasker, men nå har de tatt flere grep. Ved arrangementer på kinoen som barnebursdager og lignende, har de nå sluttet med engangspartikler. Og gamle filmplakater gis bort til publikum, i stedet for å kastes.

Jørann Ødegård fra Fossekall snakket om miljøfyrtårn som konkurransefortrinn. Et vanlig utsagn når det kommer til miljøspørsmål er «men bedriften vår er så liten, den er jo nærmest usynlig i den store sammenhengen». Dette er ikke tilfelle, det er ingen som er usynlige. I anbudssammenhenger, er det nå i dag ofte et dokumentasjonskrav å være miljøsertifisert. Lars-Arve Kronborg fra Ragnvald Moe fortalte at bedriften ble miljøfyrtårn allerede i 2008. Og det å gå fra å slenge all søpla i en søppelsekk og kaste i containeren, til å nå ha 14 containere i et minisorteringsanlegg på taket, har vært en viktig og nødvendig utvikling.

Espen fra Miljøfyrtårnstiftelsen avsluttet seansen før lunsj med budskapet om at folka må være med. Folk er med på det som er fornuftig som earth hour og strandryddedagen. Det må være en anerkjennelse for det du gjør. Hva med å slutte på jobb en time før en fredag, ta med deg kollegaene på en rydde søppel-aksjon som ender i en fredagspils? En sosial og nyttig aktivitet. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s