Elsykling gir nye opplevelser!

Det er et ganske vanlig syn å møte terrengsykler både på fjellveier og på stier rundt om i Norge. Hva skjer nå når elsyklene gjør sitt inntog i Norge? Norsk Turistutvikling spår en økning av elsykler både i reiselivssammenheng og til daglig bruk.

En viktig grunn til den kommende økningen, er at reglene ble endret i 2017, slik at elsykkel nå er lov å bruke i fjell og utmark. Det åpner samtidig opp mulighetene for at enda flere kan komme seg ut i naturen! Den andre grunnen er at salgsstatistikken viser at elsykling er på vei opp. De siste 4 årene har salget økt med nærmere 60% hvert eneste år. Elbilforeningen som fører statistikken, estimerte salget for 2017 til 70.000 sykler.

En solid elsykkel som passer for det relativt bratte terrenget vi har i deler av landet vil i dag ligge i en prisklasse på kr 20.000-30.000. Elsykler for flatere terreng er rimeligere. Vi kan alltids håpe at prisen vil gå litt ned etter som volumet av syklister øker. Flere kommuner i Norge har hatt lignende prøveordninger der de har gitt 20% og inntil 5.000 i støtte per sykkel. Ordningene har vært veldig populære. Syklistenes Landsforening er pådriver for at regjeringen skal innføre en nasjonal støtteordning for elsykler slik de for eksempel har gjort i Sverige, hvor det er innført en ordning som gir innbyggerne 25% og inntil 10.000 i støtte ved kjøp av elsykkel.

Det er stort behov for ladestasjoner for elsykkel og vi håper dette utvikler seg i takt med at antall elsyklister øker. Vi håper det også utarbeides informasjon om hvor disse ladepunktene befinner seg, da de er et viktig grunnlag for utvikling av elsykkelturisme. Det er stort sett mulig å planlegge en elsykkelferie der man lader på overnattingsstedet. Det blir verre om man ligger i telt, da er man avhengig av offentlige ladepunkter, eller ladepunkter på campingplassene.

Det pågår prøveprosjekter der det settes opp elsykler i sykkelparkering med ladestasjoner, som er lett tilgjengelig og enkelt å bruke i flere byer i Norge. Vi mener det er behov for å se nærmere på hvordan tilsvarende kan legges til rette for i distriktene. Tilpasning må til, da vi i fjellområdene pga. høydeforskjellene og avstandene trenger kraftigere sykler og kanskje en annen utforming av sykkelparkering og ladestasjoner enn det som er naturlig i bymiljø.

Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Ladetiden på en elsykkel varierer med batteriets størrelse. Et fulladet batteri fra 0-100% for et batteri på 400-500 Wh tar ca. 3-4 timer. Som oftest når du er på tur, er ikke batteriet helt utladet når du setter det på lading. Et enkelt batteri på 4-500 Wh har under norske forhold potensial til å hjelpe deg i 30-100 km, avhengig av hvor mye du bruker motoren, total tyngde sykkelen drar og kjøreforholdene (kulde reduserer batteriets kapasitet). For verdiskapingen i reiselivet er det en fordel at ladestasjoner etableres der det er litt å se og gjøre mens man venter.

Med elsykkel velger du nivå for motorassistanse for å bestemme om du vil ha mye hjelp eller om du vil gjøre mesteparten av jobben selv. Med elsykkel blir det lettere å komme seg langt ut i naturen og over kneikene. Det er også lettere å balansere personer med ulikt kondisjonsnivå og evner når flere drar på tur sammen. Med ekstra drahjelp blir det ikke tungt å sykle selv om du med elsykkelen har barn i barnesete/sykkelvogn eller drar på ekstra bagasje. Sist og ikke minst – det er ganske sannsynlig at du har krefter til overs til andre aktiviteter når du kommer frem til dagens reisemål. Nettopp det gjør at vi synes elsykkel passer spesielt bra til sykkelferier.

Om vi skal bli dyktige på elsykkelturisme har vi noe å strekke oss etter. De som profilerer seg som verdens største elsykkeldestinasjon er «Kitzbühel Alps og Kaiser Mountains». Her har de til sammen 275 elsykler og 75 utleiesteder tilgjengelig.

En av de som går foran som et godt eksempel i norsk reiseliv er Hotel Aak i Romsdalen, som tilbyr guidet tur opp og ned Trollstigen med avgang kl. 09.00 hver dag fra hotellet.

På alle områder der elsykkel kan erstatte bruk av bil, vil den enkelte spare penger og samtidig bidra til mindre utslipp i naturen. Elsykkelen har derfor en naturlig plass i utviklingen av et bærekraftig reiseliv.

Vi tror at elsykling vil bidra positivt til nye opplevelser i vårt vakre land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s